Bu Hastalık Yaklaşık 80 Milyon Kişide Görülüyor!
Glokom, göz kenarlarında oluşan hasar ile karakterize ve kalıcı görme kaybına neden olabilen bir hastalıktır. Tüm dünyada yaklaşık 80 milyon glokom hastası bulunmaktadır ve glokom kalıcı görme kaybı nedenleri arasında 2. sırada yer almaktadır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Doç. Dr. Serdar Özateş, Glokom Günü hakkında değerli bilgiler verdi.
Doç. Serdar Özateş, “Glokom sinsi ve ilerleyici bir göz hastalığıdır. Glokom hastalarında göz kenarındaki hasar makul bir düzeye ulaşmadığı sürece hastalarda herhangi bir şikayete yol açmayabilir. Glokomda erken tanı ve tedavi, görmenin korunması açısından oldukça önemlidir.
Glokom Kimlerde Görülür? Kimler Risk Altında?
– Artan göz içi basıncı
-40 yaşından büyük olmak
Çok miyop veya hipermetrop olmak
Ailede glokom öyküsü ana risk faktörüdür.
Erken Teşhis İle Önlenebilir mi?
Doç. Serdar Özateş, “Glokom anne karnında ya da doğumdan itibaren her yaşta ortaya çıkabiliyor. Erken tanı ve tedavi kalıcı görme kaybını önleyebilir. Glokom tedavisi glokomun tipine ve seyrine göre değişmekle birlikte medikal ya da cerrahi olarak yapılabilmektedir. Medikal tedavi ile ilerlemesi durdurulamayan veya ilaç kullanımında sorun yaşayan hastalarda cerrahi tedavi ile glokomun ilerlemesi kontrol altına alınabilmektedir. Glokomun sinsi bir seyir izlediği ve hastaların büyük çoğunluğunun glokomu olduğunu bilmeyen kişiler olduğu düşünüldüğünde rutin göz muayenesinin önemi çok daha fazladır. Risk faktörü olan hastaların yılda en az bir kez göz muayenesi olması önerilir.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı