Yaşam

İlginç Yasaklarına Rağmen Dünyanın En Büyük Ticaret Merkezlerinden Biri Olan Singapur Hakkında 8 Gerçek

Ülkelerin kuruluş hikayeleri hep bizi şaşırtacak ayrıntılarla gizlidir, Singapur da onlardan biri. Adalardan oluşan bu ülke, uzun yıllar İngiliz sömürgesi olarak varlığını sürdürmüştür. Nispeten yakın zamanda bağımsız hale geldikten sonra işler tersine döndü. Yıllarca süren sömürünün intikamını alan Singapur,Bugün dünyanın en değerli ticaret merkezlerinden biri haline geldi.

Ticaret merkezi olunca kendi vatandaşı ne tür kayıplara uğradı tabi bu ayrı bir tartışma ama Bugünden baktığımızda Singapur kelimenin tam anlamıyla bir dev. Üstelik çok dilli ve çok kültürlü bir yapıya sahip olmasına rağmen bunu avantaja çevirmeyi biliyor. Singapur hakkında bazılarını ilk kez duyacağınız sıra dışı bilgilere gelin biraz daha yakından bakalım.

Singapur hakkında bazılarını ilk kez duyacağınız ilginç bilgiler:

  • Singapur’un tarih sahnesine çıkışı 19. yüzyılda gerçekleşti.
  • Burası bir ada ülkesi değil, bir ada ülkesi.
  • Singapurluların konuştukları eşsiz bir dilleri var.
  • Singapur’un kendisi küçük, nüfusu büyük.
  • ticaret ve sanayi üzerine Singapur ekonomi konseyi.
  • Ülkede çok garip yasaklar var.
  • Dünyanın tek gece safarisi Singapur’da yapılıyor.
  • Dünyanın ilk ve en yüksek insan yapımı şelalesi Singapur’dadır.

Singapur’un tarih sahnesine çıkışı 19. yüzyılda gerçekleşti:

Elbette Singapur’un çok eski bir tarihi var. 11. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar nadide bir beylikmiş ama bu beylik 17. yüzyılda yıkılmış. 1819 yılında İngilizler tarafından keşfedilmiş ve burada kolonyal bölge olarak bir liman kurulmuştur.İşte o tarihten bu yana yaşananlar, çünkü Singapur limanı artık Hindistan, Çin ve Güney Asya ticaretinin merkezi konumundaydı.

İngilizler, Hollandalılar ve Çinliler ülkeye geldi. İkinci dünya savaşı sırasında Kısa bir süre Japonlar tarafından işgal edilse de daha sonra İngilizlerin eline geçmiştir. Bir süre Malezya Federasyonu’na dahil oldu, ancak sonunda 1965’te tam bağımsız bir cumhuriyet oldu. Singapur; Monako ve Vatikan ile birlikte dünyadaki üç şehir devletinden biridir.

Bir ada ülkesi değil, bir takımada:

Singapur’un anakarasını oluşturan büyük bir ada var ve genel olarak hayatın büyük bir kısmı burada yaşandığı için insanlar burayı bir ada ülkesi sanıyor. Ancak Singapur bir değil birçok adadan oluşuyor. Ana adanın etrafında 64 tane daha ada var. Sentosa, Pulau Ubin, St. John’s Island ve Sister’s Islands gibi adalar; Özellikle turizm açısından ülkenin en çok tercih edilen bölgeleridir.

Singapurluların konuştuğu eşsiz bir dil var:

Çinliler, Malaylar ve Hintliler gibi birçok farklı etnik grup Singapur’da yaşıyor. Çünkü ülkede dört resmi dil vardır; İngilizce, Çince, Malayca ve Tamilce. Ancak bunların dışında Singlish adında aslında hepsinin birleşiminden oluşan bir dil daha vardır. Bu dil, yerli halkın sömürgecilerle tanıştıktan sonra İngilizcenin daha bozuk bir versiyonunu konuşmasıyla ortaya çıktı. Tamamen yerel topluluğa özeldir ve anadili İngilizce olan kişiler bile bunu tam olarak anlamaz. Ama ilginçtir ki 27 farklı Singlish kelime Oxford sözlüğüne girmeyi başarmıştır.

Singapur’un kendi küçük, büyük nüfusu:

Singapur, dünyanın en küçük 20. ülkesidir. Ana ada 42 kilometre uzunluğunda ve 23 kilometre genişliğinde yani anakara bölgesidir. sadece 683 kilometrekare. Ancak ilginçtir, nüfusu çok ağırdır. 6 milyonu aşan nüfusuyla Singapur, bu özelliğinden dolayı dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olarak kabul ediliyor. Ticaret ve turizm amaçlı sayısız ziyaretçi olduğu için ülkedeki insan sayısı her zaman değişmektedir.

Singapur Ticaret ve Sanayi Ekonomi Konseyi:

Tabii Singapur denilince pek çok kişinin aklına turizm geliyor çünkü cennet gibi adaları her yıl sayısız turisti ağırlıyor. Ama bu gelir ülke ekonomisinin sadece bir kısmı. Singapur ekonomisinin iki sütun üzerindeki delegasyonu; ticaret ve sanayi. Vatandaşların yarısından fazlası sanayi bölümünde çalışırken, yüzde 30’dan fazlası ticaretle uğraşıyor. Ülkenin güçlü bir petrol sahasına sahip olması da bu alanları güçlendiriyor. Gidip iş bulabilir miyim diye düşünürseniz Singapur dünyanın en değerli ülkelerinden biri olduğunu hatırlatalım.

Ülkede çok garip bazı yasaklar var:

Singapur’da 1992 yılından beri sakız satışı yasak ama doktor raporu ile eczanelerden tıbbi amaçlı sakız almak mümkün. Bunun dışında tatlı, naneli, sade bir sakız arıyorsanız bulmanız çok zor. Bu yasağın gerekçesi ise halka açık alanlarda sakız çiğnemek olarak belirtiliyor. Ayrıca Singapur’da Umumi bir tuvaleti kullanırsan ve sifonu çekmezsen yazıklar olsun sana, çünkü para cezasına çarptırılırsın. Ayrıca teneke kutu ve şişe gibi geri dönüştürülmüş malzemeleri veya küçük ev eşyalarını atma cezası vardır. Topluluk içinde yüksek sesle tartışırsanız, uyarılırsınız.

Muhtemelen ülkedeki en farklı yasak 1970’lerde uygulandı. Hükümet bir zamanlar gençlerin hippi olacağından korkarak erkeklerin saç uzatmasını tamamen yasaklamıştı. Ülkede hala resmi ceza olarak dayak olduğunu hatırlatalım.

Dünyanın tek gece safarisi Singapur’da düzenleniyor:

Dünyanın neresine giderseniz gidin, güvenlik nedeniyle gündüzleri safari yani yaban hayatı gezileri düzenleniyor. Singapur dünyada bir ilk. 1994 yılında açtığı Singapore Night Safari adlı parkta ise ziyaretçilerine gece safarileri yapıyor. 35 hektarlık ormandan oluşan parkta rehberli çeşitlerde 120 farklı türden bini aşkın hayvanı görmek mümkün. Doğal olarak bu yolculuk biraz cesaret istiyor.

Singapur geceyi gündüzden daha çok sevmeli çünkü Dünyanın ilk Formula 1 gece yarışı da burada yapıldı.2008 yılından bu yana düzenlenen Formula 1 Singapur Grand Prix yarışında yarışmacılar, 23 virajlı Marina Bay Street Pisti’nde diğer tüm pistlerden daha fazla şaşırtıcı bir gece performansı sergilediler.

Dünyanın ilk ve en yüksek insan yapımı şelalesi Singapur’dadır:

Aslında iki farklı şelale bu unvanları taşıyor. 1971’de Jurong Kuş Parkı ülkesinde Yapılan 30 metrelik şelale, dünyanın ilk insan yapımı şelalesidir. Singapur bu işi sevmiş olmalı çünkü Bulut Ormanı ve Körfez Bahçeleri gibi birçok insan yapımı doğal cazibe merkezi inşa etti. Gardens by the Bay’deki bir başka insan yapımı şelale, 40 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek insan yapımı şelalesidir.

Yıllarca sömürge olmasına rağmen bugün dünyanın en büyük ticaret merkezlerinden biri haline gelen Singapur hakkında bazılarını ilk kez duyduğunuz sıra dışı bilgilerden bahsettik. Bir başarı öyküsü değilse, Singapur’un deneyimi nedir?

Kaynaklar:Singapur’u ziyaret edin, Holidify, The World Pursuit

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu