Türkiye’de Tıp Fakülteleri Kaliteli Eğitimde Sorun Yaşıyor
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’de tıp fakültesi sayısının artmasıyla birlikte kaliteli eğitimde de sorunlar yaşandığını belirterek, “Devlet tıp fakültelerinin Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerle işbirliği protokolleri var, 32’sinin kendi hastanesi yok. kendi hastaneleri.özel hastanelerle işbirliği yapıyor.bu durum tıp fakültelerinin kaliteli eğitim verecek altyapıdan yoksun olduğunu gösteriyor…tıp fakülteleri ders olarak açılıyor.tıp fakülteleri bina demek değil.devletin bu vizyonsuz yaklaşımı sayısal rekorlar kırmak bizi yakın geleceğe taşıyacaktır. Sağlık alanında felaketlere yol açacaktır” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, hastanesiz tıp fakültelerinin açılması ve yeni tıp fakülteleri ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Akkuş İlgezdi şunları söyledi:
“Toplam 21 bin 950 kontenjanın 18 bin 18’inin devlet ve vakıf tıp fakülteleri için olduğu dikkat çekti”
“Sağlık çalışanlarının maaşlarının yoksulluk sınırının altına düşmesiyle çok sayıda hekim ülkeyi terk ederken, tıp fakültelerinin artan kontenjanlarına dikkat çeken Türk Tabipler Birliği’nin hazırladığı rapor, tıp eğitiminde kritik bir noktaya gelindiğini gösterdi. Sağlık Bakanlığı ve YÖK tıp fakültelerinin kontenjanlarını her yıl artırıyor.Öne çıkan raporda, bu yıl açılan 21 bin 950 kontenjanın 18 bin 18’inin devlet ve vakıf tıp fakülteleri için olduğu kaydedildi.
Tıp eğitimi toplum sağlığını doğrudan etkileyen bir eğitimdir. Türkiye’de birçok üniversitede tıp fakülteleri de var ama sorun nitelik mi nicelik mi onu tartışmak lazım.
“ALTİYATI OLMADAN SADECE BİNA AÇMAYA DEVAM EDERSENİZ SAĞLIK SİSTEMİNDE TAMİRESİ OLMAZ YARALAR AÇARSINIZ”
Devlet tıp fakültelerinin Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerle işbirliği protokolleri bulunmaktadır ve bunların 32’sinin kendi hastanesi bulunmamaktadır. Vakıf tıp fakültelerinden 10 tanesi özel hastanelerle işbirliği yapmaktadır. Bu da tıp fakültelerinin kaliteli eğitim verecek altyapıdan yoksun olduğunu göstermektedir. Yeni açılan fakültelerin öğrencileri diğer fakültelerde eğitim gördüğü için bu fakültelerdeki öğrenci sayısı artmaktadır. Sadece altyapısı olmayan binaları açmaya devam ederseniz sağlık sisteminde telafisi mümkün olmayan yaralar açarsınız.
Türkiye’de son 15 yılda 70’in üzerinde tıp fakültesi açıldı. Bu tıp fakültelerinin çoğu ulusal ve uluslararası eğitim kriterlerini karşılamamaktadır. Türkiye’deki tıp fakültelerinin yaklaşık yüzde 65’i akredite değil.
“TIP FAKÜLTESİ DERHANE GİBİ AÇILIYOR”
Nicelik olarak ülkemizdeki tıp fakültesi sayısı oldukça fazladır, hatta bu konuda Avrupa’nın üzerindeyiz. Kurs açıldığı gibi Tıp Fakültesi açılıyor. Tıp fakültesi inşa etmek demek değildir. Sayısal rekorlar kırmaya çalışan iktidarın bu vizyonsuz yaklaşımı yakın gelecekte sağlıkta bizi felakete sürükleyecektir. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısında önemli sorunlar vardır. Bu öğrencilerin şifa verebilmeleri için kaliteli eğitim almaları gerekir. Tıp eğitimi için en yüksek puanları alan genç tıp adayları, devletin her köşe başında açtığı fakülteler nedeniyle uygun olmayan ortamlarda kaliteli eğitim alamamaktadır. Bu ülkenin gururu olan gençlerimize acıyorlar.
“2007’DEN BUGÜNE KADAR NÜFUS ARTIŞ ORANI YÜZDE 14,2 OLDU, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ KONTENJANLARINDAKİ ARTIŞ YÜZDE 522,5 OLDU”
2009 yılına kadar 29 olan diş hekimliği fakültesi sayısının 100’e yaklaşması ve kontenjanların sürekli artması eğitimin kalitesini düşürmektedir. Bu nedenlerle diş hekimliği mezunları da işsizlikle karşı karşıya kalmaktadır. Örnek vermek gerekirse; 2007 yılından bu yana nüfus artış hızı yüzde 14,2 iken diş fakültelerinin kontenjan artışı yüzde 522,5 oldu.
2020 yılı itibari ile 34 bin 45 olan diş hekimi sayısı bu şekilde devam ederse 2028 yılında 90 bini aşacaktır. Mezun sayısı artarken kamuda istihdamın her geçen yıl azaldığı bir sır değil. Bu nedenle ‘atanmayan diş hekimleri’ kavramı artık literatürdeki yerini almıştır.
“MEVCUT OKULLARDA KONTENJANLAR HEMEN DÜŞÜRÜLMELİ”
Mevcut okullardaki kontenjanlar acilen düşürülmelidir. Kaliteli eğitim için derslik ve klinikler modernize edilmeli ve fiziki altyapı sağlanmalıdır. Son zamanlarda kadavra bile görmeden mezun olduğunu söyleyen öğrenciler var. Fakültelerde teknik kurallar sağlanmalı ve eğitim için gerekli tıbbi malzemeler eksiksiz olmalıdır. Devletin tıp fakültelerine daha fazla ekonomik destek verilerek eğitim kalitesinin yükseltilmesi gerekmektedir.